Question 1. In which period was the French traveller François Bernier in India?
Answer: 1656 to 1668
Question 2. To which French emperor did Bernier dedicate his work?
Answer: Louis XIV
Question 3. Which European writer gave a detailed account of the trade and society of South India?
Answer: Barbosa (from Portugal)
Question 4. Which foreign writer compared India with Iran and the Ottoman Empire?
Answer: Jean-Baptiste Tavernier
Question 5. By which route did Ibn Battuta reach India?
Answer: He reached Sindh by land route through Central Asia in 1333
Question 6. Where was Ibn Battuta born?
Answer: In Taijier
Question 7. For how long did Ibn Battuta work as a Qazi in Maldives?
Answer: For 18 months
Question 8. Which post was given to Ibn Battuta by the Sultan of Delhi?
Answer: Qazi or Judge
Question 9. In which language did Al-Biruni translate the grammar book of Patanjali?
Answer: In Arabic language
Question 10. In which language did Al-Biruni translate the mathematical works of Euclid?
Answer: In Sanskrit language
Question 11. Which city in India did Ibn Battuta describe as the largest?
Answer: Delhi
Question 12. The travelogues of Ibn Battuta are compared with which Chinese traveller?
Answer: Ibn Battuta’s travelogue to China is compared with Marco Polo.
Question 13. At which port in China did Ibn Battuta reach?
Answer: Zaytun (Qianzhu)
Question 14. Who wrote the travelogue named Rihla and in which language was it written?
Answer: Ibn Battuta in Arabic language
Question 15. How many days did Ibn Battuta take to reach Delhi from Multan?
Answer: 40 days
Question 16. How much time did Ibn Battuta take to travel from Sindh to Delhi?
Answer: 50 days
Question 17. What is the name of the largest gate of Delhi, which Ibn Battuta has described?
Answer: Badaun Gate
Question 18. With which tree did Ibn Battuta compare the coconut tree?
Answer: Date palm tree
Question 19. How many types of postal systems of India has Ibn Battuta described?
Answer: Two types – horse postal system, foot postal system
Question 20. In which language did Al-Biruni write ‘Kitab-ul-Hind’ and whose author is he?
Answer: In Arabic language, Author – Al Biruni
Question 21. When and where was Al-Biruni born?
Answer: In 973 AD in Khwarizm, Uzbekistan
Question 22. When and from where did Al-Biruni come to India?
Answer: Came from Uzbekistan in the 11th century
Question 23. When and from where did Ibn Battuta come to India?
Answer: Came from Morocco in the 14th century
Question 24. When and from where did François Bernier come to India?
Answer: Came from France in the 17th century
Question 25. Name any one book written by Bernier.
Answer: Travels in the Mughal Empire
Question 26. “There is no such thing as middle class in India” – Who said this?
Answer: Bernier
Question 27. Which French thinker developed the theory of Oriental Despotism?
Answer: Montesquieu
Question 28. By which word did Bernier address the Mughal cities?
Answer: Camp city
Question 29. To which traveller did Mohammed bin Tughlaq gift one lakh coins and two hundred slaves?
Answer: Religious preacher Nasiruddin
Question 30. French traveller Afanasy Nikitin belonged to which country?
Answer: From Russia who came to India in the 15th century
Question 31. Marco Polo was a resident of which country?
Answer: From Italy
Question 32. From which country did Duorte Barbosa come?
Answer: From Portugal
Question 33. Write the names of travellers who came to India from Portugal.
Answer: Barbosa
Question 34. François Bernier dedicated his article comparing East and West to which ruler?
Answer: Louis XIV
Question 35. Which traveller’s unbalanced description inspired the western thinkers to form the theory of “Oriental despotism”?
Answer: Bernier’s description
Question 36. Calvin Maulsby’s idea of ”Asian mode of production” highlighted which condition of rural society?
Answer: Autonomous and egalitarian
Question 37. Identify the foreign traveller who criticised the Mughals’ governmental ownership of land in his book.
Answer: Bernier
Question 38. Which special style has Al-Biruni used in each chapter of ‘Kitab-ul-Hind’?
Answer: Beginning with a question
Question 39. Who was the Sultan of Delhi when Ibn Battuta came to India in 1333 AD?
Answer: Mohammad bin Tughlaq
Question 40. How many types of postal system are mentioned in the postal system seen by Ibn Battuta in India?
Answer: Two types
Question 41. According to Bernier, how have the Mughal cities of India been defined?
Answer: Shivir Nagar
Question 42. What was the name of Shahjahan’s eldest son?
Answer: Shikoh
Question 43. Afanasy Nikitin belonged to which country?
Answer: France







